KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3)

27 Haziran 2015 CUMARTESI Resmî Gazete Sayi : 29399
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

KATMA DEGER VERGISI GENEL UYGULAMA TEBLIGINDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR TEBLIG (SERI NO: 3)

27/3/2015 tarihli ve 6637 sayili Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun ile 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayili Katma Deger Vergisi (KDV) Kanununa eklenen geçici 34 üncü maddenin Maliye Bakanligina verdigi yetki çerçevesinde, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan KDV Genel Uygulama Tebliginin (II/E) bölümünün sonuna basligiyla birlikte asagidaki metin eklenmistir.

“6. Milletlerarasi Andlasma Hükümleri Çerçevesinde KDV’den Istisna Edilmis Olan Transit Petrol Boru Hatti Projelerinin Insa ve Modernizasyonuna Iliskin Istisna

6.1. Istisnanin Kapsami

6637 sayili Kanun ile 3065 sayili Kanuna eklenen geçici 34 üncü maddede;

“Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce usulüne uygun olarak yürürlüge giren ve 23/6/2000 tarihli ve 4586 sayili Petrolün Boru Hatlari ile Transit Geçisine Dair Kanun kapsaminda bulunan milletlerarasi andlasma hükümleri çerçevesinde katma deger vergisinden istisna edilmis olan transit petrol boru hatti projelerinin insa ve modernizasyonunu gerçeklestirenlere 1/1/2014 tarihinden itibaren yapilan teslim ve hizmetler katma deger vergisinden müstesnadir.

Bu kapsamda yapilan mal teslimleri ve hizmet ifalari nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi islemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. Indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, 32 nci madde hükmü uyarinca istisna kapsaminda islem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Maliye Bakanligi, istisna kapsamina girecek teslim ve hizmetleri tanimlamaya, istisna ve iadeye iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadir.

Buna göre, söz konusu istisna hükmünün uygulanabilmesi için;

-Bu madde hükmünün yürürlüge girdigi 7/4/2015 tarihinden önce usulüne uygun olarak yürürlüge girmis bir milletlerarasi andlasma olmasi,

-Bu andlasmanin 23/6/2000 tarihli ve 4586 sayili Petrolün Boru Hatlari ile Transit Geçisine Dair Kanun kapsaminda bulunmasi,

-Milletlerarasi andlasmada insa ve modernize edilecek transit petrol boru hatlarinin KDV’den istisna edildigine dair hüküm bulunmasi

gerekmektedir.

Bu sartlar dahilindeki transit petrol boru hatlarinin insa ve modernizasyonunu gerçeklestirenlere, insa ve modernizasyona iliskin yapilan teslim ve hizmetler, 1/1/2014 tarihinden itibaren KDV’den istisnadir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, transit petrol boru hatti projesinin bu istisna kapsaminda olduguna iliskin bir belge verir. Bu istisnadan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi tarafindan verilen belge sahipleri yararlanabilir.

Istisna kapsamindaki projelerin insa ve modernizasyonunu gerçeklestirenlere yapilacak teslim ve hizmetlerin, münhasiran bu hatlarin insa ve modernizasyonuna iliskin olmasi gerekir.

Bu nedenle, belge sahiplerinin idari faaliyetleri ile idari bina, tesis ve teçhizatinin insasi, kurulmasi ve isletilmesine ait mal ve hizmet alimlarina istisna uygulanmaz. Mobilya, mefrusat ve benzeri demirbaslar ile binek otomobili, minibüs, otobüs ve benzeri araç alimlari istisna kapsaminda degerlendirilmez. Istisna kapsaminda degerlendirilmeyen bu alimlara iliskin yedek parça, yakit, tadil, bakim ve onarim masraflari ile idari hizmet birimlerinin tadil, bakim, onarim, isitma, aydinlatma giderleri, her türlü büro malzemesi, kirtasiye, yiyecek, giyecek gibi alimlar ve temizlik hizmetlerinde de istisna uygulanmaz.

Yapilan isin bütünü içerisinde istisna kapsaminda olmayan mal ve hizmetlerin bulunmasi halinde bunlar ayrica fatura edilir ve bu teslim veya hizmet bedelleri üzerinden KDV hesaplanir.

Insa ve modernizasyon islerinde dogrudan kullanilan mal ve hizmetlere iliskin olarak, bu islerde kullanilan boru, yedek parça, sarf malzemesi ve benzeri mal alimlari ile insa ve modernizasyonla ilgili yapim isleri, bu islerde kullanilan mallarin tasinmasina yönelik nakliye hizmeti ve benzeri hizmetler istisna kapsaminda degerlendirilir.

3065 sayili Kanunun geçici 34 üncü maddesinde düzenlenen istisnanin uygulamasi bu Tebligin (II/B-3.2.2), beyani (II/B-3.3), iadesi (II/B-3.4) bölümünde yapilan açiklamalar çerçevesinde yürütülür.

6.2. Müteselsil Sorumluluk

Bu istisna kapsaminda islem yapilabilmesi için, istisna belgesinin, teslim veya hizmeti yapacak olan satici mükellefe ibraz edilmesi sarttir. Mükelleflerin bu belge olmadan istisna uygulamalari halinde, istisna uygulamasi nedeniyle ziyaa ugratilan vergi, ceza, zam ve faizlerden teslim veya hizmeti yapan mükellefler ile birlikte teslim veya hizmet yapilan alici da müteselsilen sorumludur.

Islemin, istisna için bu bölümde açiklanan sartlari bastan tasimadigi ya da sartlarin daha sonra ihlal edildiginin tespiti halinde, ziyaa ugratilan vergi ile buna bagli ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsaminda teslim veya hizmet yapilan alicidan aranir.

6.3. 1/1/2014 Tarihinden Istisna Belgesinin Alindigi Tarihe Kadar KDV Ödenerek Yapilan Alimlar

3065 sayili Kanunun geçici 34 üncü maddesi 7/4/2015 tarihinde yürürlüge girmekle birlikte istisna hükmü 1/1/2014 tarihinden itibaren yapilan teslim ve hizmetleri de kapsamaktadir.

Bu istisna kapsaminda yapilan mal teslimleri ve hizmet ifalari nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi islemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. Indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, 3065 sayili Kanunun 32 ncimaddesi hükmü uyarinca istisna kapsaminda islem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Belge sahibi mükelleflerin 1/1/2014 tarihi ile istisna belgesinin alindigi tarih arasinda bu Tebligin (II/E-6.1) bölümünde yapilan açiklamalar çerçevesinde istisna kapsaminda olan ancak, KDV ödemek suretiyle temin edilen mal ve hizmetlerle ilgili olarak bu Tebligin (I/C-1.1) bölümünde yapilan açiklamalar çerçevesinde gerekli düzeltme islemleri yapilir. Bu düzeltme islemleri sonucu fazla veya yersiz olarak ödenmis olan vergi saticilara iade edilir.”

Teblig olunur.